Ressam Devrim Erbil, eserlerinde gücünü, heyecanını ve sevgisini gelenekten alır. Türk ressam eserlerinde İstanbul'u sık sık kullanmasıyla bilinir.
Devrim Erbil'in İstanbul anlatısı, batılı sanatçıların Oryantalist akımda ürettikleri eserlerle benzemez. Sanatçı, Oryantalist akımın aksine Doğu'yu tarif ederken geleneksel olandan çağdaş bir bakış açısı çıkardığını iddia eder.
Oryantalist akım nedir?
Oryantalizm, 18. ve 19. yüzyıllarda Batılı sanat, edebiyat, tarih ve kültür çalışmalarında yaygın olan bir akımdır. Bu akım, Batılıların Doğu toplumları, özellikle Araplar, Türkler, Hintliler ve diğer Doğu halkları hakkındaki algılarını, ilgi ve çalışmalarını tanımlar.
DEVRİM ERBİL GİCLEE BASKI MONOPRİNT
Oryantalizm, Batılı sanatçılar, yazarlar, bilim adamları ve araştırmacılar tarafından Doğu kültürleri, dilleri ve gelenekleri hakkında genellikle romantik ve idealize edici bir perspektifle ele alınmıştır. Bu akım, Doğu'yu gizemli, egzotik ve büyüleyici bir şekilde sunmuş, ancak aynı zamanda Batılı üstünlüğünü ve Doğu'nun geri kalmışlığını öne çıkarmıştır.
Devrim Erbil eserlerinde Oryantalizm karşıtlığı
Türk ressam Devrim Erbil ise sanatını aktarırken; Oryantalizm akımı aksine geri kalmışlık anlatısı yapmaz. Ressam, İstanbul'u canlı bir kent olarak görür ve sanatında mutluluk verici bir etki ortaya çıkmasını ister.
DEVRİM ERBİL ESERLERİ
Comments